top of page
De logo van Aircoo in het donkerblauw

Wat is een split airco systeem?


Airconditioningsystemen bieden talrijke voordelen, niet alleen voor het verlagen en reguleren van temperaturen, maar ook voor diverse gezondheidsvoordelen.


Er bestaan vele soorten airconditioningsystemen die voldoen aan verschillende behoeften. Een van de meest populaire varianten is het split-aircosysteem. In deze handleiding zullen we het split-aircosysteem uitleggen, inclusief de werking, installatie en de voordelen die dit type systeem met zich meebrengt.


Een split-aircosysteem bestaat uit binnen- en buitenunits. Deze twee componenten van het systeem zijn verbonden door middel van leidingen en elektrische kabels, waardoor het koelmiddel, dat wordt gebruikt voor het koelen, tussen beide units kan circuleren. Het grootste en meest lawaaiige deel van het aircosysteem bevindt zich buiten, terwijl de kleinere, stillere unit vrijwel overal binnen in een gebouw kan worden geplaatst.


Moderne ontwerpen van split-airconditioningssystemen kunnen worden bediend met een afstandsbediening en zijn voorzien van een warmtepompfunctie. Dit zorgt ervoor dat het systeem het hele jaar door kan worden gebruikt voor maximaal comfort en optimale kamertemperaturen. Bovendien zijn de systemen uitgerust met ingebouwde timers en diverse bedieningsopties, waardoor elke gebruikerservaring kan worden gepersonaliseerd.


Wat is een multi-split airco systeem?


Een multi-split airconditioningssysteem heeft meerdere binnenunits in verschillende kamers, terwijl een enkel split-systeem slechts één binnenunit heeft. Dit type systeem is ideaal voor gebouwen die airconditioning vereisen in meerdere kamers of gebieden, of voor huizen met meerdere verdiepingen.


Hoe werkt een split airconditioning systeem?

In de basis maken airconditioners gebruik van specifieke chemicaliën die van gastoestand naar vloeistoftoestand kunnen veranderen. Een split-airconditioningsysteem werkt volgens dit principe door het koelmiddel naar de compressor van het systeem te leiden. Het koelmiddel begint als een gas met lage druk. Naarmate het gas opwarmt en onder druk wordt gezet, condenseert het tot een vloeistof. Vervolgens stroomt de vloeistof door de condensorbuizen en verandert het weer in gas.


Tijdens dit proces komt er warmte vrij en wordt het gas dankzij het koelmiddel afgekoeld wanneer het druk verliest. Zodra het gas terugkeert naar de compressor, herhaalt de cyclus zich. Dit is de belangrijkste cyclus van het systeem.


Gedurende deze cyclus wordt de lucht uit een kamer in de airconditioningunit gezogen en stroomt het over de verdamper spoelen. Hierdoor koelt de lucht af en wordt het via de binnenste luchtroosters de kamer in geblazen. De lucht blijft circuleren totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Met behulp van een regeling kan deze temperatuur op afstand worden aangepast. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt het systeem zichzelf uit om energie te besparen.Hoe installeer je een split airconditioning unit?

Voor een correcte installatie van een split-airconditioningsysteem is het belangrijk om een geschikte locatie te vinden voor de binnenunit. Deze locatie moet zich bevinden op een plek zonder direct zonlicht en warmte, met ongeveer 15 cm vrije ruimte aan alle zijden. De muur waarop de binnenunit wordt geplaatst, moet ook het gewicht van het systeem kunnen dragen. In sommige gevallen kan een extra frame worden gebruikt om extra ondersteuning te bieden aan de unit.


  • De eerste stap is het bevestigen van de montageplaat aan de geselecteerde muur. Een professionele monteur zal de optimale hoogte bepalen waarop de unit moet worden geplaatst en de montageplaat stevig aan de muur bevestigen met schroeven.


  • Vervolgens moet er een gat boven de montageplaat worden gemaakt om de leidingen van het systeem doorheen te leiden. Hierbij moet rekening worden gehouden met de lengte van de leidingen en de afstand tot de buitenunit.


  • Zorg ervoor dat de binnenunit en de verbindingen goed gecontroleerd worden en sluit vervolgens de leidingen van de binnenunit aan op de buitenunit. Een professionele monteur heeft kennis van de juiste leidinglengte en -type en zal de twee units met elkaar verbinden. Ook zal de afvoerpijp op de basis van de binnenunit worden aangesloten.


  • Nu kan de binnenunit op de montageplaat worden geplaatst en is deze klaar voor de installatie van de buitenunit.


  • Voor de installatie van de buitenunit is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vlak is. Meestal wordt er een betonnen plaat of iets vergelijkbaars op de grond gelegd waarop de buitenunit zal staan. Deze moet echter voldoende hoog boven de grond worden geplaatst om te voorkomen dat water of sneeuw de unit binnendringt.


  • Nu kan de buitenunit op de gewenste locatie worden geplaatst en kunnen de draden van de binnenunit worden aangesloten. Een professionele monteur zal de buitenunit behuizing verwijderen, de draden correct aansluiten en de behuizing weer terugplaatsen wanneer alles is bevestigd.Nadat de binnen- en buitenunits van het split-systeem airconditioner zijn geïnstalleerd, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de lucht uit de buitenunit kan ontsnappen. Daarnaast moeten de leidingen stevig aan de muur worden bevestigd met behulp van klemmen en schroeven, en eventuele gaten moeten worden afgedicht. Het is van groot belang om te benadrukken dat de installatie van een split-systeem airconditioner altijd moet worden uitgevoerd door een erkende professional.


De voordelen van een split systeem airconditioner.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen van een split-systeem airconditioner, zowel voor residentieel als commercieel gebruik:


Eenvoudige installatie.


Hoewel de installatie van een split-systeem airconditioner relatief eenvoudig is, is het belangrijk dat deze door een professional wordt uitgevoerd. Nadat de binnen- en buitenunits zijn geïnstalleerd, is het slechts een kwestie van het aanleggen van de leidingen en ervoor zorgen dat alle verbindingen goed zijn afgedicht en stevig zijn bevestigd.


Stil in gebruik.


De luidste onderdelen van de airconditioner, zoals de ventilator en de condensor, bevinden zich in de buitenunit. Hierdoor is het binnenste deel van de airconditioner het stilste. Dit betekent dat het split-systeem uw kamers op een stille en geruisloze manier koel kan houden.


Flexibiliteit.


Een van de belangrijkste voordelen van een split-systeem airconditioner is de flexibiliteit om meerdere kamers te koelen met afzonderlijke binnenunits. Met een multi-split systeem kunt u de temperatuur in verschillende kamers afzonderlijk regelen en aanpassen via de thermostaat en afstandsbediening. Dit stelt u in staat om alleen de kamers te koelen die u op dat moment nodig heeft, waardoor u geld en energie bespaart.


Kostenefficiënt.


De kosten van split-systeem airconditioning systemen kunnen variëren, net als bij elke grote aankoop. Over het algemeen beginnen de kosten voor het systeem en de installatie vanaf ongeveer €1000 tot €2000, afhankelijk van het aantal benodigde units en de installatiekosten. Op de lange termijn kunnen split-systeem airconditioners zichzelf echter terugverdienen, vooral vanwege hun energiezuinigheid, waardoor u maandelijks geld bespaart op uw energierekeningen.


Kostenbesparend.


De gemiddelde kosten van split systeem airconditioning systemen kunnen variëren, net als bij elke grote aankoop. Als richtlijn kunnen de systeem- en installatiekosten beginnen vanaf ongeveer €1000 tot €2000, afhankelijk van hoeveel units u nodig heeft en de installatiekosten. Split systemen kunnen zichzelf echter op de lange termijn terugbetalen, vooral met de energiezuinigheid van hen, waardoor u elke maand geld bespaart op uw rekeningen.


De split systeem airconditioner kan een goede investering zijn.


Een split-systeem airconditioner kan een waardevolle investering zijn. Dit type airconditioningsysteem biedt verschillende voordelen. Met een breed scala aan opties en het gemak van optimale temperatuurregeling, kunt u moeiteloos het comfortniveau in uw huis beheren, zonder enige stress.


Vraag een offerte op maat aan bij Aircoo voor uw split-systeem airconditioner. Onze ervaren ingenieurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de juiste informatie.Aircoo.be

10 februari 2023 om 15:56:00

7 minuten lezen

bottom of page