top of page
De logo van Aircoo in het donkerblauw

Wat doet de verdamper in een airconditioner?

Airconditioningunits die te vinden zijn in huizen in België hebben verschillende onderdelen en mechanismen die hen in staat stellen hun taak uit te voeren om u koel te houden. De verdamper is een van de belangrijkste onderdelen van het airco-systeem. Als deze kapot gaat of minder efficiënt begint te werken, heeft dit helaas invloed op uw hele unit en voorkomt het dat het werkt zoals het hoort, dus het is belangrijk om te begrijpen wat het doet en hoe het te onderhouden.


Wat is de verdamper?

Split-systeem airconditioningunits, zoals die verkocht worden door ons bij Aircoo.be, hebben twee units die het systeem vormen. Er is de buitenunit met de compressor en condensor spoel, en de binnenunit met het filter, de ventilator en misschien wel de ster van de show, de verdamper.


De verdamper bevindt zich in de buurt van de systeemventilator in uw binnenunit. Het is een rechtopstaande structuur die meestal de vorm heeft van een 'A', bestaande uit panelen en spoelen gemaakt van metalen zoals koper, aluminium of staal vanwege het feit dat deze metalen goede warmtegeleiders zijn. De spoelbuizen op de panelen van een verdamper zijn ook bekleed met metalen vinnen, zodat de warmte van de lucht zo dicht mogelijk bij het koelmiddel binnenin de buizen kan komen om de warmteabsorptie en het koelingseffect te maximaliseren.


Wat doet de verdamper spoel?

In een split systeem airconditioning unit stroomt het vloeibare koelmiddel tussen de twee units, waarbij de verdamper spoel de rol heeft om het koele koelmiddel te gebruiken om de warmte op te nemen van de warme lucht die wordt aangezogen vanuit uw huis. Dit is een continu proces van het opnemen van warmte uit de lucht om deze af te koelen totdat uw airconditioner detecteert dat uw kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt of u uw unit uitschakelt.


Het is echter veel complexer dan dit, dus laten we het proces dat de verdamper spoel gebruikt om uw huis te koelen in meer detail bekijken.


  1. De compressor trekt het vloeibare koelmiddel in en door de met metaal beklede buizen in de verdamper spoel.

  2. Het vloeibare koelmiddel passeert de expansieklep, die de druk van het vloeistof verlicht, waardoor de temperatuur daalt en koel wordt.

  3. De expansieklep geeft dan het gekoelde koelmiddel gecontroleerd vrij, wat uw airconditioner helpt efficiënt te functioneren.

  4. Het gekoelde koelmiddel, eenmaal vrijgegeven door de expansieklep, neemt de warmte-energie op van de warme lucht die vanuit uw kamerklimaat wordt binnengebracht en over de buizen van de verdamper spoel wordt geblazen.

  5. Nadat het koelmiddel de warmte heeft opgenomen, verdampt het, vandaar de naam van dit onderdeel!

  6. Het overgebleven waterdamp uit de huishoudelijke lucht condenseert tot een vloeistof die afvoert naar de condensatiepan van uw unit en wordt afgevoerd buiten uw huis.Hoe kunt u uw verdamper spoel onderhouden?

Vanwege de verdamper spoel die zo'n prominente rol speelt in een airconditioning unit, is regelmatig onderhoud essentieel om ervoor te zorgen dat het goed functioneert en uw algehele airco-systeem zo efficiënt mogelijk kan werken.


U moet ervoor zorgen dat u zich aan de volgende dingen houdt:


  • Regelmatig schoonmaken


De spoelen op uw verdamper spoel moeten zo schoon mogelijk worden gehouden om optimaal te kunnen presteren. Zelfs een dunne laag stofopbouw kan de capaciteit van uw spoelen beïnvloeden en ervoor zorgen dat uw systeem meer energie gebruikt dan normaal om dezelfde taak uit te voeren. Stof of vuil kan ervoor zorgen dat de warmteopname- en koelcapaciteit van de spoelen beperkt en verminderd wordt, wat u meer kost aan energierekeningen en uw ecologische voetafdruk vergroot, dus het is de moeite waard om het schoon te houden.


  • Onderhoud


Naast regelmatige reiniging moet je ook ten minste één keer per jaar een airconditioning service inplannen, en waar mogelijk een paar keer per jaar om het onderhoud van de interne onderdelen van je unit bij te houden. Door de in de lucht aanwezige chemicaliën in je huis, veroorzaakt door nieuwe tapijten, bekleding, luchtverfrissers en schoonmaakproducten, kunnen de verdamper spoelen kleine lekken ontwikkelen als gevolg van corrosie. Regelmatig onderhoud uitgevoerd door een professional zorgt ervoor dat je deze problemen zo snel mogelijk identificeert en oplost.


Aircoo.be

2 maart 2023 om 11:14:00

4 minuten lezen

bottom of page