top of page
De logo van Aircoo in het donkerblauw

Airconditionerfilters: soorten onderhoud


De filter van jouw airconditioning is van vitaal belang om stof, pollen en andere schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen. Luchtfilters zijn voordelig voor iedereen, omdat ze de luchtkwaliteit verbeteren en ook extra gezondheidsvoordelen bieden! Als je je afvraagt hoe je je filter kunt onderhouden of wilt overstappen naar een efficiëntere filter, hebben we deze handige gids voor je gemaakt.


Van tijd tot tijd verzamelt je luchtfilter stof en raakt verstopt, dit kan de luchtstroom blokkeren en de efficiëntie van je systeem verminderen, wat leidt tot een stijging van je energierekening (oh nee!). Sommige soorten filters zijn herbruikbaar en hoeven alleen maar een beetje schoongemaakt te worden, terwijl andere vervangen moeten worden.


Laten we eerst praten over de verschillende soorten filters.De verschillende soorten aircofilters


Geplooid


Geplooide filters zijn een kosteneffectieve optie. Ze zijn uiterst efficiënt en kunnen kleinere zwevende deeltjes vangen dan de glasvezelfilters, doordat hun plooien ze een groter oppervlak geven. Als het gaat om het onderhoud van de geplooide filter, moet deze af en toe worden vervangen als hij verstopt raakt.


Herbruikbaar


Herbruikbare filters kunnen worden schoongemaakt en opnieuw worden gebruikt. Dit zijn kosteneffectieve filters die zijn ontworpen voor iemand die zijn airconditioner niet zo vaak gebruikt of voor iemand die deze op een lage stand houdt. Deze filter is echter niet erg efficiënt als het gaat om het verwijderen van kleinere zwevende deeltjes.


Glasvezel


Glasvezelfilters zijn een van de goedkoopste en meest populaire opties die er zijn, maar ze zijn niet de meest efficiënte. Deze kunnen niet worden hergebruikt en moeten worden vervangen.


Elektrostatisch


Elektrostatische filters zijn een van de meest efficiënte, ze kosten iets meer dan de gemiddelde filter. Deze filters hebben zelfopladende vezels die statische elektriciteit gebruiken om zwevende deeltjes te vangen. Als het gaat om onderhoud, moeten deze worden vervangen.


Wat is beter - een herbruikbare filter of een wegwerpfilters?


Herbruikbare filters zijn geweldig omdat ze op de lange termijn geld besparen en steeds opnieuw kunnen worden gebruikt; het enige wat nodig is, is een snelle spoeling. Wegwerpfilters hebben de neiging om meer deeltjes te vangen en zijn efficiënter, maar moeten om de 1-2 maanden worden vervangen. Beide hebben dus hun voordelen. Het gaat erom te kiezen wat het beste bij jou past.


Wanneer moet ik mijn luchtfilter vervangen of schoonmaken?


Je luchtfilter moet elke paar maanden worden vervangen of schoongemaakt, aangezien schadelijke deeltjes zich kunnen ophopen en het filter kunnen blokkeren, waardoor de efficiëntie wordt verminderd. Deze verontreinigingen kunnen terugkeren in de lucht en deze nog vuiler maken dan voorheen en een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken.

Als je airconditioning niet goed werkt, is het waarschijnlijk het filter. De meest voorkomende oorzaak van een defecte airconditioning is namelijk een verstopt filter.


Hoe vervang ik mijn filter?


Zorg eerst dat het systeem is uitgeschakeld. In een systeem met kanalen wordt het filter in de buitenunit geplaatst en kan het worden verwijderd door het los te klikken. In een systeem zonder kanalen wordt het filter in de binnenunit gevonden; ook dit kan gemakkelijk worden losgemaakt.


Hoe maak ik mijn herbruikbare filter schoon?

Als je een herbruikbaar filter hebt dat niet hoeft te worden vervangen maar wel moet worden schoongemaakt, kan dit worden afgespoeld met water in een gootsteen of zelfs met een slang, maar zorg ervoor dat het goed droog is; anders kan het schadelijke bacteriën bevatten! Een andere manier om je herbruikbare filter schoon te maken, is door een stofzuiger te gebruiken om al het stof (en andere vuile deeltjes) te verwijderen.

Aircoo.be

27 februari 2023 om 21:31:00

3 minuten lezen

bottom of page